sunnuntai 21. helmikuuta 2010

New Forestinponi


Suomessa on rekisteröityjä newforestponeja noin 1200. Ponirotu on kotoisin etelä-Englannista New Forestin alueelta, joka sijaitsee Hampshiren kreivikunnassa. Nykyisin newforesteja kasvatetaan lähes kaikkialla Euroopassa, mutta myös Kanadassa ja Australiassa. Vankkajalkaisena, isona ja helposti käsiteltävänä ponina se soveltuu niin lasten kuin aikuistenkin ratsuksi.
Suomeen ensimmäiset newforestit tulivat vuonna 1964. Jalostukseen hyväksyttyjä oriita on kaksitoista. New Forest- varsoja syntyy vuosittain 40-50 yksilöä.Säkäkorkeus:
Enimmäissäkäkorkeus 148 cm. Alarajaa ei ole, mutta newforestit ovat harvoin alle 120 cm.
Väri :
Newforestponit voivat olla minkä värisiä tahansa, paitsi ei kirjavia tai sinisilmäisiä voikkoja (BEC eli Blue Eyed Cream). Palominot hyväksytään ainoastaan tammoina tai ruunina. Ruunikon eri sävyt ovat yleisempiä. Valkoiset merkit ovat sallittuja ainoastaan päässä ja jaloissa. Poni ei ole kantakirjauskelpoinen, jos sillä on valkoisia merkkejä vaaleanpunaisella iholla pään takana tai kintereen ja polvien yläpuolella, paitsi jos ne ovat arpia.
Tyyppi:
Ponin tulee olla vankkarakenteinen ratsutyyppinen poni. Isommat ponit kykenevät kantamaan aikuista, vaikka ovatkin riittävän kapeita, jotta lapsi kykenee ratsastamaan niillä. Pienet ponit ovat yleensä kevytrakenteisempia ja jalompia kuin isot.
Rakenne:
Ponilla tulee olla hyvin kaulaan liittynyt ponimainen pää. Lapa on pitkä ja viisto. Runko on syvä, takaosa voimakas.
Jalat ja kaviot:
Jalkojen tulee olla suorat ja hyväasentoiset, luuston vahva, kavioiden hyvälaatuiset, kovat ja pyöreät.
Liikkeet:
Irtonaiset, tarmokkaat ja suorat, ei liioitellut.
Luonne:
Ihanteellinen temperamentti ja helppo kouluttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti